Česko sa dostalo z recesie, ekonomika je ale stále slabá

14.08.2013 Celý región

Praha (TASR) - Rok a pol trvajúca recesia sa v Česku skončila.
V období od apríla do konca júna začala ekonomika zaznamenávať oživenie, keď prvýkrát po šiestich štvrťrokoch vzrástla. Informovali o tom portály iDNES.cz a Patria.cz.
Hrubý domáci produkt (HDP) Česka vzrástol o 0,7 %. To je viac než očakávali trhy, ktoré predpokladali rast o 0,4 %. Ostatné ukazovatele ekonomiky ako nezamestnanosť a pokles miezd však dôvod k optimizmu nedávajú.
"Obrat ekonomiky do kladných medzikvartálnych čísiel je prvou lastovičkou krehkého oživenia ekonomiky. Ale jedna lastovička jar nerobí," povedala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Z dlhodobého pohľadu chýbajú podľa nej ekonomike silné rastové impulzy. "Motor v podobe prílevu priamych zahraničných investícií sa už zadrhol a nový zatiaľ nenaštartoval," dodala. Medziročne podľa predbežných výsledkov Českého štatistického úradu klesla ekonomika o 1,2 %.
Odborníci tvrdia, že ukončenie recesie nie je prekvapením, napriek tomu väčšinou očakávali, že ekonomika porastie pomalším tempom. No vzhľadom na dôsledky krízy na ľudí môže byť rast HDP len ťažko útechou. Bez práce je stále viac než 0,5 milióna ľudí, reálne mzdy klesajú a domácnosti šetria. Navyše ekonómovia tvrdia, že pod oživenie sa do veľkej miery podpísali mimoriadne vplyvy, najmä fakt, že obchodníci sa na konci roka predzásobili tabakovými výrobkami a teraz sklady opätovne doplňujú.
Rozpočtové provizórium môže stáť Česko 40 miliárd Kč
Česká politická scéna sa otriasa v základoch. V jej troskách môže skončiť aj kľúčový dokument pre ekonomiku: návrh rozpočtu na rok 2014. Ak sa ho nepodarí schváliť do konca roka, čaká Česko núdzový režim rozpočtového provizória. Informoval o tom internetový portál E15.
Účet za politické boje by tak dopadol na plecia českej ekonomiky. A nemusí byť malý. Ak by provizórium trvalo celý budúci rok, mohlo by to ČR vyjsť podľa odhadov analytikov na viac než 40 miliárd Kč (1,55 miliardy eur). To je necelé 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) Česka. "Mesačne by ekonomika v režime provizória prišla o 3 až 3,5 miliardy Kč," uviedla Helena Horská, hlavná ekonómka Raiffeisenbank. "Provizórium predstavuje riziko nižšieho rastu," potvrdil Tomáš Holinka z Moody's.
Nech by už voľby vyhrala ktorákoľvek strana, režim provizória by zviazal vláde ruky v oblasti podpory ekonomického rastu. "Rozpočet by stratil rolu aktívneho nástroja hospodárskej politiky," povedal Milan Mostýn zo Zväzu priemyslu a dopravy. Česká ekonomika by musela prekonávať dodatočnú prekážku v tom najhoršom možnom okamihu.
Provizórium by zasiahlo predovšetkým infraštruktúru. "Ak by sa režim provizória neukončil v januári 2014, mohlo by to výraznejšie ovplyvniť štátne investície," uviedol Pavel Sobíšek, šéfekonóm UniCredit. Výdavky na investície by totiž vychádzali z tohtoročného diétneho rozpočtu ovplyvneného úsilím Nečasovej vlády o úspory. To by zasiahlo najmä projekty v oblasti infraštruktúry.
"Vplyv provizória by predstavoval niekoľko miliárd. To by bolo zdrvujúce najmä pre stavebníctvo, pretože sa prepadá už piaty rok, a to so všetkými dôsledkami pre ekonomiku firiem, ich rozpad a znižovanie počtu pracovníkov," uviedol Václav Matyáš z českého Zväzu podnikateľov v stavebníctve. Okrem iného by sa tak rozplynulo aj 5 miliárd Kč prisľúbených ministrom Fischerom na výstavbu dopravnej infraštruktúry.
Ohrozené môžu byť aj projekty financované spoločne z európskych a domácich zdrojov. Ak štát peniaze neposkytne, neprídu ani z EÚ. "Obmedzenie národných zdrojov na investície v štátnom rozpočte by znamenalo definitívnu stratu už aj tak ohrozeného dočerpania európskych fondov," dodal Matyáš.
Česko by navyše zahraničným investorom neposlalo práve najlepšiu vizitku a vláde by sa mohli predražiť dlhy. "Zhoršilo by sa vnímanie Českej republiky ako dlžníka, čo by mohlo viesť k vyšším požadovaným výnosom zo štátnych dlhopisov," upozornil Petr Dufek z ČSOB. Núdzový režim by mohol navyše oslabiť kurz koruny.
 

Vyberte región